loading...
ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ

Οι μολότοφ του ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούν αντιδράσεις – Δεν υπάρχει όριο στο θράσος, απαντά η ΝΔ στον Κυρίτση

Λάδι στη φωτιά από το νέο Ποινικό Κώδικα που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπει μειώσεις ποινών τόσο για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

όσο και για την κατοχή μολότοφ, έριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης.


«Δεν θυμάμαι κανείς να έχει σκοτωθεί από μολότοφ ή κάτι αντίστοιχο» δήλωσε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ σχολίασε «δεν ξέρω αν οι μολότοφ πρέπει να είναι κακούργημα ή πλημμέλημα».

Η αντίδραση της ΝΔ

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, που -απαντώντας στις δηλώσεις Κυρίτση- έκανε λόγο για θράσος και «υπενθύμισε» τα θύματα της Marfin.


«Υπάρχει, άραγε, όριο στο θράσος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς όχι.
Το μόνο που απομένει στον κ. Κυρίτση είναι να πει στις οικογένειες των θυμάτων της Marfin ότι οι άνθρωποί τους πέθαναν από βραχυκύκλωμα. 
Μόνο ντροπή» σχολιάζει η ΝΔ.

Χρηστίδης (ΚΙΝΑΛ): Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει ο νόμος να εφαρμόζεται πάντα, παντού και για τους πάντες

Κριτική όσον αφορά τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα, άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.


«Έχουμε ακόμα μία συνέπεια καθυστερήσεων και των εμμονών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν για πάνω από 4 χρόνια στα συρτάρια τους έτοιμες όλες αυτές τις αλλαγές για τον Ποινικό Κώδικα και τις φέρνουν τώρα, με 20 μέρες προθεσμία συζήτησης», ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και συμπλήρωσε: «Εάν, λοιπόν, η κυβέρνηση δεν πηγαίνει σε εκλογές το Μάιο, οφείλει να δώσει ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να υπάρξουν αλλαγές οι οποίες θα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Βλέπουμε ποινική αξία συγκεκριμένων εγκλημάτων να αλλάζει με τρόπο που δεν έχει προηγούμενο».

Θεοδωράκης: Με μολότοφ έγινε το έγκλημα της Marfin

Στην τραγωδία της Marfin αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.


«Δεν σκοτώνει λένε κάποιοι η μολότοφ. 
Ας μάθουν ότι με μολότοφ έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, αυτό της Marfin, το οποίο δεν έχει διερευνηθεί και αυτό είναι ντροπή για την δημοκρατία μας» δήλωσε στον Σκάι.

Ο νέος Ποινικός Κώδικας

Η μετατροπή κακουργημάτων (κατασκευή και κατοχή μολότοφ) σε πλημμελήματα, η αλλαγή του πλαισίου της ποινής για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και η οριοθέτηση της έννοιας του βιασμού που προβλέπονται στον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν προκαλέσει έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις.


Το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που μετατρέπουν κάθε λίγο και λιγάκι σε κόλαση πυρός την Αθήνα, με το νέο Ποινικό Κώδικα μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις επίμαχες διατάξεις, όσον αφορά «τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης» αλλάζει το πλαίσιο ποινής από τα 10-20 χρόνια στα 5-10 χρόνια.

Η απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από άρθρα του νέου ποινικού κώδικα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αναδιπλώθηκε, επισημαίνοντας με νόημα ότι το σχέδιο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης.


Μεταξύ των άρθρων που έχουν προκαλέσει τις ισχυρότερες αναταράξεις είναι η μείωση των ποινών για τους κατηγορούμενους για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», οι διατάξεις για τον ορισμό του βιασμού και η μετατροπή σε πλημμέλημα της χρήσης βομβών μολότοφ.

«Πηγές» από το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνουν ότι θα επανεξεταστεί ένα πλέγμα διατάξεων που αφορούν την ενίσχυση των αντιρατσιστικών προβλέψεων, τις προτεινόμενες διατάξεις για τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, τη μετατροπή ορισμένων αδικημάτων σε πλημμέλημα όπως την κατοχή εκρηκτικών, αλλά και τη διάταξη για το βιασμό.

Πυρά και από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ

Αντίδραση υπήρξε και από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα «μαλακά» τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.


Οι νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος κατηγορούν τον υπουργό ότι μειώνοντας τις ποινές για όσους κατηγορούνται για «διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ρίχνει στα «μαλακά» τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Ζητούν μάλιστα να επανεξεταστούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, να τροποποιηθούν ή να αποσυρθούν συγκεκριμένες διατάξεις. 

«Οι δυο προτεινόμενες διατάξεις που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα και που δικαίως έχουν ήδη απασχολήσει τον δημόσιο διάλογο είναι η επιχειρούμενη μείωση της ποινής για την διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και ο νέος ορισμός για το έγκλημα του βιασμού» αναφέρει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε περισσότερα
loading...