loading...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Μπαράζ διαψεύσεων από ΗΠΑ οδηγεί σε τουρκική τανάλια στην Κύπρο – Μας πούλησαν ξανά…

Ασχημο παιχνίδι στις πλάτες του Ελληνισμού παίζουν οι Αμερικανοί καθώς με μπαράζ διαψεύσεων για τον 6ο Στόλο και το ρόλου του στην περιοχή, άνοιξαν

το δρόμο σε τουρκική τανάλια στην Κύπρο! Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις περί κατανόησης Τουρκίας-ΗΠΑ στην περιοχή…
 Η Τουρκία προχώρησε σε δέσμευση μιας τεράστιας περιοχής που καλύπτει όλη την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά των ελευθέρων περιοχών της Κύπρου και επικαλύπτει μικρό τμήμα της περιοχής που πρόκειται να διεξαχθεί η έρευνα της αμερικανικής εταιρείας.

Με την NAVTEX 0369/18 η Τουρκία δεσμεύει την μεγάλη αυτή περιοχή για διενέργεια άσκησης στρατιωτικού σκάφους με την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής από τις 11- 18 Μαρτίου και από τις 22-29 Μαρτίου.

Με κίτρινη σήμανση είναι η περιοχή που έχει δεσμευθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διενέργεια «περιβαλλοντικών ερευνών» από τις 11 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου, εντός του Οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Οπως βλέπουμε και από τον χάρτη (κεντρική φωτογραφία άρθρου) οι κινήσεις Τουρκίας και ΗΠΑ εφάπτονται από αύριο 11 του μήνα!

Πάντως μέχρι χθες το βράδυ τα δυο ερευνητικά σκάφη δεν είχαν ξεκινήσει για την Κύπρο. Το Ocean Investigator παρέμενε δεμένο στο Λιμάνι του Λαύριου και το Med Surveyor έπλεε ανοικτά της Χάιφα πραγματοποιώντας έρευνες στην ισραηλινή ΑΟΖ.
Η οδηγία προς ναυτιλομένους για τον σκοπό αυτό τίθεται σε ισχύ την Κυριακή και λήγει στις 20 Απριλίου.
Θα είναι μέσα σε αυτή την περίοδο, δηλαδή μέσα στο υπόλοιπο του μηνός Μαρτίου.
Πρόκειται για προκαταρκτικές εργασίες της εταιρείας, η οποία έχει τον δικό της προγραμματισμό, έχει την αρμοδιότητα αφού είναι αδειοδοτημένη και έχει και την υποχρέωση με βάσει τις συμβάσεις που έχει κάνει με την κυπριακή δημοκρατία.
Συγκεκριμένα και σε ερώτηση προς τον εκπρόσωπο του Τ. Ερντογάν από δημοσιογράφο «Αληθεύει ότι οέκτος στόλος συνοδεύει τα σκάφη της ExxonΜobil; Αν ναι, ποια είναι η θέση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων;», το δεξί χέρι του Ερντογάν τοποθετείται ως εξής:
Εκπρόσωπος Αμερικανικού Πενταγώνου: Ο 6ος στόλος δεν συνοδεύει το γεωτρύπανο Exxon Mobil
Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6/3, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” .
Η άσκηση Juniper Cobra 2018 γίνεται βάσει της συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ EUCOM και Ισραηλινού Στρατού ,όμως η παρουσία του Iwo Jima στην περιοχή αναμένεται να διαρκέσει επτά μήνες αλλά το πως και που θα κινηθεί η δύναμη θα αποφασισθεί από τους τοπικούς διοικητές.
Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο αυτή η άσκηση αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ – Ισραήλ. Στο μεταξύ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η μετακίνηση του στόλου που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν
Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινή γνώμης της Ελλάδας και της Ε/κ πλευράς.
Ανυπόστατες χαρακτηρίζει και ο Λευκός Οίκος σε δήλωσή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού τις ειδήσεις ότι ο 6ος στόλος των ΗΠΑ βρίσκεται στη Μεσόγειο για να προστατεύσει το πλοίο της Exxon Mobil που ετοιμάζεται για γεωτρήσεις για λογαριασμό της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διοίκησης των Δυνάμεων στην Ευρώπη (EUCOM) του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζόν Μάικλ, δήλωσε προς τον ανταποκριτή του πρακτορείου ‘Αναντολού’ “η μονάδα καταδρομών Amphibious Ready του Iwo Jima και η 26η μονάδα πεζοναυτών διεξάγουν μία τακτική προγραμματισμένη άσκηση στην περιοχή που δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος”.
“Τα εν λόγω πλοία περιλαμβάνονται στην αρμάδα που έφτασαν στο Ισραήλ στις 6 Μαρτίου, ώστε να συμμετάσχουν στην άσκηση ‘Juniper Cobra 2018’” ανέφερε ο Τζον Μάικλ, προσθέτοντας ότι η άσκηση αυτή αποτελεί μία τακτική εκπαιδευτική άσκηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ, η οποία θα διαρκέσει 3 εβδομάδες και στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Oak Hill αποχώρησε από την περιοχή και στις 7 Μαρτίου πέρασε τα Δαρδανέλια και τα Στενά του Βοσπόρου ώστε να συμμετάσχει στην εαρινή άσκηση ‘Φουρτούνα’ με τις ναυτικές δυνάμεις της Ρουμανίας.
Στο μεταξύ άλλος Αμερικανός αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε επίσης στο Ανατολού, χωρίς να αποκαλύπτεται το όνομά του, ότι η μετακίνηση του στόλου που συνοδεύει το Iwo Jima είχε προγραμματιστεί μήνες πριν και ότι ενδεχομένως να παραμείνει στην περιοχή για 7 μήνες, αν και αυτό θα το αποφασίσουν οι αρμόδιοι των διοικητών στην περιοχή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο στόλος ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ και έφτασε στην περιοχή της Μεσογείου που έχει την αρμοδιότητα να δραστηριοποιείται ο 6ος στόλος.
«Για τη μετακίνηση των πλοίων υπάρχει μία πολύ μεγάλη διαδικασία. Ο στόλος δουλεύει με μακροπρόθεσμα προγράμματα. Πρέπει να υπάρχει συντονισμός», αναφέρει η ανώνυμη πηγή στο Ανατολού προσθέτοντας ότι «Δεν πρόκειται για μία έκτακτη κατάσταση»
Στο μεταξύ τουρκικές πηγές ασφαλείας που μίλησαν επίσης στο ‘Ανατολού’ επιβεβαιώνουν τους Αμερικανούς αξιωματούχους και δηλώνουν ότι οι ειδήσεις αυτές περί ‘προστασίας της Exxon Mobil από τον 6ο στόλο’, στόχο έχουν την εξαπάτηση της κοινή γνώμης της Ελλάδας και της Ε/κ πλευράς.
Αναφέρουν επίσης ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε παρουσία αμερικανικών πλοίων στη Μεσόγειο για κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή μεταξύ άλλων χωρών.
Να σημειώσουμε για τα δυο ερευνητικά σκάφη, ότι το ένα ακόμη και σήμερα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Λαύριο και το άλλο πραγματοποιεί έρευνες ανοικτά της Χάιφα.
Η ανακοίνωση που δείχνει ότι τα βρήκαν ΗΠΑ-Τουρκία
«Σχετικά με τις έρευνες που διεξάγονται στην ανατολική Μεσόγειο υφίσταται ένα καθεστώς. Υπάρχουν κατανεμημένες οικονομικές περιοχές. Η θέση μας είναι ότι η νότια και η βόρεια Κύπρος πρέπει να προβούν σε κοινές έρευνες – δραστηριότητες. Αυτήν την αρχή παραβιάζει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις περιοχές που ανήκουν σε αυτούς. Υπάρχουν περιοχές που επικαλύπτονται με τις δικές μας. Όταν σε αυτές τις περιοχές έγιναν παραβιάσεις, τότε αμέσως αναλάβαμε δράση (υπονοείται η υπόθεση του γεωτρύπανου της ENI). Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των πολιτών της ΤΔΒΚ, έτσι από δω και πέρα θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στις περιοχές που βρίσκονται στη δική μας νομή-διαχείριση θα συνεχίσουμε τη δραστηριότητά μας για έρευνα και εξόρυξη. Ελάτε στην ανατολική Μεσόγειο, ώστε να τη μετατρέψουμε από περιοχή σύγκρουσης σε επωφελή περιοχή για όλους» ανέφερε η ανακοίνωση της Τουρκίας.
Είναι προφανές πως η Άγκυρα ούτε σκόπευε ούτε σκοπεύει να παρενοχλήσει τις εργασίες των ερευνητικών σκαφών της ExxonMobil στο θαλάσσιο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ανακοίνωση ΗΠΑ
«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της» δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ερωτηθείς για τις απειλές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ για την άφιξη του σκάφους της ExxonMobil στη Μεσόγειο, ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως «η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακρά και δεν έχει αλλάξει».
«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης» επισήμανε ο ίδιος αξιωματούχος.

Αναρτήθηκε από kapistrinews

Διαβάστε περισσότερα
loading...